Johan Germonpré (Oostende, 1955) is een gepensioneerd leraar secundair onderwijs, beeldend kunstenaar en auteur van vele reisblogs.
Levenswandel
Johan volgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende. Van jongs af aan had hij een bijzondere belangstelling voor wetenschappen en techniek. Hij wilde eigenlijk een technische opleiding volgen.
Na het secundair onderwijs ging hij naar de lerarenopleiding in Torhout. Hij koos de vakken aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Zijn interesse ging toen niet zozeer uit naar ‘veldbiologie’, maar naar het hoe en waarom van alles: evolutiebiologie, scheikunde en de natuurkundige wetten van het atoom en het heelal.
Op 21-jarige leeftijd begon hij les te geven in een middelbare school (Onze-Lieve-Vrouwecollege Assebroek in Brugge). Enkele jaren later vond hij zijn eigen manier van werken en denken ‘eerder theoretisch’ en volgde hij een volledige opleiding tot garagist aan het SNT in Brugge. Daar ontstond zijn band met het concrete materiaal en ging een ‘verboden kinderdroom’ in vervulling.
In zijn zoektocht naar de zin van alles kon hij nog steeds niet het verband leggen tussen de christelijke traditie waarin hij was opgevoed en het wetenschappelijk denken. Dit veranderde in 1986 door het bestuderen van ‘Het verschijnsel mens’, een boek van Pierre Teilhard de Chardin (zie: http://teilhard.org.uk). In dit werk kreeg Johan een antwoord: een totaalvisie op de toekomst van de aarde en de mensheid vanuit het perspectief van de wetenschap. Een visie die niet in strijd leek met het christendom of het humanisme. Integendeel, ze vulden elkaar aan. Ondertussen studeerde Johan ook muziek (klarinet) aan het conservatorium in Brugge.
Fietsen door het binnenland van Turkije van oost naar west met zijn vrouw Christine, was een echte eye-opener voor Johan in 2004. Voor het eerst had hij een intens contact met een andere cultuur. Vooral de gastvrijheid en hartelijkheid van de mensen die hij ontmoette lieten een diepe indruk achter.
In 2006, toen zijn eigen 4 kinderen zelfstandig waren, ging hij met Christine op wereldreis. Ze reden met de auto door Turkije en Iran en het noorden van Pakistan. Daarna staken zij de grens over naar het Oeigoerse gebied in China. Ze vervolgden hun reis per openbaar vervoer naar Peking, pikten later hun auto weer op en gingen verder naar India en Nepal. Met het openbaar vervoer bezochten zij Thailand, Maleisië, de eilanden van Indonesië en Zuid-Australië. Daarna weer met de auto via Pakistan, Iran en Turkije naar Syrië, Jordanië, Egypte, Soedan en Ethiopië naar Kenia.
‘
Diepe contacten met mensen buiten de Europese cultuur hebben mij voor altijd veranderd. Ik heb ook gemerkt dat de essentie van de andere wereldgodsdiensten dezelfde is als die van onze christelijke traditie.
Johan Germonpré
Intussen interesseerde Johan zich, naast de evolutietheorie, voor de bevindingen van twee nieuwe wetenschappen: de relativiteitstheorie en de kwantummechanica. Het kostte hem meer dan tien jaar om hun impact te begrijpen en die te verbinden met de evolutietheorie. Hierdoor ontstond voor hem een nieuw toekomstgericht wereldbeeld.
Beeldende kunst
De hele natuur nodigt uit tot het maken van kunst. Vele jaren geleden begon Johan als beeldhouwer in ‘gevonden hout’ – “taille directe methode”. Toen hij in 2012 zijn onderwijscarrière beëindigde, kwam er tijd vrij om een hogere kunstopleiding te volgen aan de Stedelijke Academie in Brugge, met cursussen tekenen, schilderen en beeldhouwen van het menselijk lichaam – voor hem het mooiste schepsel in het bekende universum. Een aantal van zijn kunstwerken vindt u op deze website: klik hier.
Schrijver
In 2021 begon Johan alles op te schrijven wat hij in de loop der jaren had geleerd over wetenschap en religie. Samen met een aantal diepgaande gesprekken en ervaringen met mensen buiten Europa (afkomstig uit eerdere reisblogs) zijn ze een boek geworden: ‘Wetenschap en spiritualiteit: een verbond vanaf de oerknal’.